Terörün “GTA 5” stratejisi


18.11.2015 
Hasan Yücel Başdemir 
hasanyucelbasdemir@gazeteyeniyuzyil.com 
Şiddet, her geçen gün dünyanın daha geniş coğrafyalarına doğru ilerliyor. Güvenli bölgeler giderek daralıyor.Şiddet grupları, mevzilerini korumakla kalmıyor, savaşlarını daha fazla insanı etkileyecek şekilde genişletiyorlar.
Güvenlik önlemleri terörü durdurmaya yetmiyor. Çünkü terör dışlanmış, marjinalize olmuş gençlerden güç alıyor. Bu denli dinamik, acımasız ve hayattan beklentileri olmayan insanları durdurmak hiç de kolay değil. Şiddet, onlar için “GTA 5” oynamak gibi bir şey; her güvenlik önlemini, kendilerine yönelen bir saldırı olarak algılıyorlar.
Paris’teki son terör saldırısının planlayıcısı, 27 yaşındaki Belçika vatandaşı Abdulhamit Ebuyad olduğu tahmin ediliyor. Aynı anda yedi noktada saldırılar oluyor ve birçok farklı coğrafyadan teröristin olayda parmağı var. İlk araştırmalar, saldırının Suriye’de planlandığını, Belçika’da organize edildiğini ve Fransa’da gerçekleştirildiğinigösteriyor. Anlaşılan o ki, teröristlerin hareket kabiliyeti çok güçlü ve sınır tanımıyorlar.
Sınır-Aşan Hareket Kabiliyeti
Terör örgütlerinin bu sınır-aşırı organizasyon kabiliyeti nerden geliyor? Birçok yorumcu, bu örgütlerin arkasında büyük organize güçler olduğunu, hatta çoğu devletin terör örgütleriyle işbirliği yaptığını söylüyor. Rus lider Putin, iki gün önce Antalya’daki G20 zirvesinde birçok katılımcı ülkenin teröre destek verdiğini söyledi. Rusya’nın da Ukrayna ve Suriye’de şiddet ve teröre destek verdiği biliniyor. Ama bunlar, terörü yaratan asıl nedenler değil.
Terör, tek bir nedenle açıklanamıyor; birçok unsurun bir araya gelmesi ile oluşuyor. Fakat 11 Eylül 2001’den beri terör eylemlerinde gördüğümüz bazı gerçekler var. Yürütülen güvenlik merkezli mücadeleler, terörü azaltmıyor; aksine gün geçtikçe artarak devam ediyor. Gençlere yönelen şüpheler, onları yasadışı örgütlere yöneltiyor ve teröre güç veriyor.
Hele şiddetin kaynağını görmezden gelip, belli bölgeleri güvende tutma çabaları, oldukça ahmakça. Yeni terör,bildiğimiz eski teröre benzemiyor. Alan genişletme, en önemli strateji. Bu, aynı zamanda yeni militanlarkazanmak için bir taktik. Diğer taraftan eylemler, birkaç saniyelik patlamalar şeklinde değil. Aynı anda birçok yerde eylem yapıyorlar ve saatlerce hatta günlerce süren bir korku ve endişe ortamı yaratmaya çalışıyorlar.
“Level” Atlama
Charlie Hebdo ve Paris saldırıları, GTA stratejisine dayanıyor. Teröristler, özellikle sembolik ve korunaklı gördükleri yerlere saldırmayı temel strateji haline getirmiş durumdalar. Eylem alanı olarak sadece sokakları değil eğlence yerlerini, stadyumları ve alış-veriş merkezlerini seçiyorlar. Bu şekilde tüm sosyal mekânlar, güvenilmez hale getiriliyor. Teröristler, bunu bir “level” atlama olarak görüyorlar.
Güvenlik önlemlerinin yükseltilmesi, teröristleri yıldırmıyor; onlara oyunun devam ettiğini çağrıştırıyor. Ayrıca bu önlemler, teröristleri değil sivilleri tedirgin ediyor. Suçlunun rahatlığı, sivilin tedirginliği de bir GTA stratejisi.
Suruç, Ankara ve Beyrut’taki terör saldırıları, Fransa’dakilere göre biraz farklı olsa da sıradan sokak yeri saldırıları değildi. Bu saldırılarda, belirli bir görüşü savunan insanlar, önce bir mekâna doğru bilinçli ve kontrollü olarak yönlendirildiler; birbirleriyle ideolojik ya da dinsel yakınlığı bulunan gruplar yoğunlaştırıldıktan sonra katliamlar gerçekleştirildi. 
Bu saldırılar, 2003’ten beri geldiğini gördüğümüz; nedeni, kaynağı ve süreçleri belliolan büyük felaketin bir sonucu. Orta Doğu’da 13 yıldır var olan şiddetin doğurduğu sonuçları terörün sebebi sanmak, meseleyi hiç anlamamak demektir.
Birçok siyasetçi ve akademisyenin söylediği gibi radikal İslam ve Selefi gruplar bu şiddetin nedeni değil aksine sonuçları. Aktörler de GTA gençliği.
Bu nedenle bu eylemler, geleneksel terör saldırılarından farklı ve yeni stratejiler üzerine oturuyor.  Yeni teröre konvansiyonel tedbirler asla çare olmayacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KLASİK MANTIKTA KIYASIN MODALİTESİ: MOD VE ŞEKİLLER

ARİSTOTELES VE MARTİN HEİDEGGER’DE VARLIK KAVRAMI

ŞÜPHE